ANALYSIS OF THE MAIN THREATS TO THE ECONOMIC SECURITY OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES

Keywords: threats, economic security, food industry enterprises, level, internal and external factors

Abstract

The article argues that the multifactorial threat environment for food industry enterprises in Ukraine is a set of internal and external factors that are interconnected and affect the stability of functioning, competitiveness, and economic security of enterprises in the industry. The article reveals raw material threats to the economic security of food industry enterprises: lack of quality raw materials due to reduced production in certain regions; dependence on seasonality of agricultural raw material supply; fluctuations in prices for grains, milk, meat, oilseeds and other crops; dependence on imports of individual components (additives, packaging, spices, enzymes); risks of crop failure due to climate change and military operations. Energy threats to the economic security of food industry enterprises have been identified: high energy consumption of technological processes; increased tariffs for electricity, gas and heat; outdated technologies that do not meet modern energy efficiency standards; power supply interruptions, especially in regions close to combat zones; insufficient use of alternative energy sources, rising energy tariffs. The financial and economic threats to food industry enterprises are summarized: inflationary pressure, which reduces the purchasing power of the population; rising interest rates and limited access to credit; exchange rate fluctuations, which affect the import component; increasing costs of logistics and fuel; risks of insolvency of counterparties and reduction of their purchasing power; reduction of efficiency of enterprises. It is argued that among other threats to the economic security of food industry enterprises, the following should be considered: increased competition (domination of large producers, increased imports, increased quality requirements); logistical problems (destruction of transport infrastructure, blocking of ports, increase in transportation costs); personnel (drainage of qualified personnel abroad, shortage of specialists in technical specialties); military actions (destruction of infrastructure, relocation of production, shortage of personnel, disruptions in logistics).

References

Захарова Н.Ю. Управління ризиками на підприємстві: сутність, підходи та методи. Бізнес Інформ. 2023. № 1. С. 203-209. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-1-203-209, URL: https://www.business-inform.net/annotated-catalogue/?year=2023&abstract=2023_01_0, https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2023-1_0-pages-203_209.pdf.

Лошенюк О.В., Мурована Т.О. Ризики ведення бізнесу в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання. Ефективна економіка. 2023. № 2. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.2.44, URL: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/issue/view/61, https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1166/1175

OECD. URL: https://www.oecd.org/en/publications/agricultural-policy-monitoring-and-evaluation-2023_b14de474-en/full-report/ukraine_f74ea705.html?utm_source=chatgpt.com

AgroNews.ua. URL: https://agronews.ua/en/news/prices-in-ukraine-have-increased-by-16/?utm_source=chatgpt.com

Немченко В.В., Немченко Г.В. Управління харчовими підприємствами: екологічні ризики. Зб. тез доп. 80-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 7-8 трав. 2020 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій; під заг. ред. Б.В. Єгорова. Одеса: ОНАХТ, 2020. С. 344-345. URL: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/13687

Єрмак С.О., Шелевер А.М. Управління ризиками підприємства в сучасних умовах господарювання. Україна – територія можливостей для розвитку підприємництва: збірник матеріалів міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Економічні перспективи підприємництва в Україні». (26-27 жовтня 2017 р., м. Ірпінь): у 2 ч. Ірпінь: Університет ДФС України, 2017. Ч. 2. 543 с. (Серія «Податкова та митна справа в Україні», т. 101). С. 81-83. URL: https://www.nusta.edu.ua/wp-content/uploads/2016/11/Частина-2-Збірник.pdf

Зубков Р.С., Завгородній А.В., Долинська О.О. Основні фактори впливу на продовольчу безпеку економіки регіону. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія: Економічні науки. 2020. № 3. С. 304-316. DOI: https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-3-304, URL: https://repo.btu.kharkiv.ua/server/api/core/bitstreams/4740f18e-bca1-42e0-ba2a-89112f4a54bb/content

Фурса В.А. Як змінилася логістика в Україні під час війни. Актуальні питання фінансової безпеки: зб. тез доп. Міжнар. наук.‐практ. конф. (м. Вінниця, 27 берез. 2023 р.) / МВС України, Харків. нац. ун‐т внутр. справ, Наук. парк «Наука та безпека». Вінниця : ХНУВС, 2023. С. 200-202. URL: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/16501

Бойко В., Бойко Л. Продовольча безпека та ризики для аграрного виробництва під час війни в Україні. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-27, URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/issue/view/41, https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1552/1493

Zakharova N.Yu. (2023). Upravlinnia ryzykamy na pidpryiemstvi: sutnist, pidkhody ta metody [Risk Management in the Enterprise: The Essence, Approaches, and Methods]. Biznes Inform – Business Inform. Vol. 1. Pp. 203-209. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-1-203-209, Available at: https://www.business-inform.net/annotated-catalogue/?year=2023&abstract=2023_01_0, https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2023-1_0-pages-203_209.pdf

Losheniuk O., Murovana T. (2023). Ryzyky vedennia biznesu v umovakh voiennoho stanu ta shliakhy yikh podolannia [Risks of doing business under martial law and ways to overcome them]. Efektyvna ekonomika. Vol. 2. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2023.2.44, Available at: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/issue/view/61, https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1166/1175

OECD. Available at: https://www.oecd.org/en/publications/agricultural-policy-monitoring-and-evaluation-2023_b14de474-en/full-report/ukraine_f74ea705.html?utm_source=chatgpt.com.

AgroNews.ua. Available at: https://agronews.ua/en/news/prices-in-ukraine-have-increased-by-16/?utm_source=chatgpt.com

Nemchenko V.V., Nemchenko H.V. (2020). Upravlinnia kharchovymy pidpryiemstvamy: ekolohichni ryzyky. Zb. tez dop. 80-yi nauk. konf. vykl. akad., Odesa, 7-8 trav. 2020 r. / Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii; pid zah. red. B.V. Yehorova. Odesa: ONAKhT. Pp. 344-345. Available at: https://card-file.ontu.edu.ua/handle/123456789/13687

Yermak S.O., Shelever A.M. (2020). Upravlinnia ryzykamy pidpryiemstva v suchasnykh umovakh hospodariuvannia. Ukraina – terytoriia mozhlyvostei dlia rozvytku pidpryiemnytstva: zbirnyk materialiv mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi internet-konferentsii «Ekonomichni perspektyvy pidpryiemnytstva v Ukraini». (26-27 zhovtnia 2017 r., m. Irpin): u 2 ch. Irpin: Universytet DFS Ukrainy. Ch. 2. 543 p. (Seriia «Podatkova ta mytna sprava v Ukraini», t. 101). Pp. 81-83. Available at: https://www.nusta.edu.ua/wp-content/uploads/2016/11/Chastyna-2-Zbirnyk.pdf

Zubkov R., Zavgorodniy A., Dolynska O. (2020). Osnovni faktory vplyvu na prodovolchu bezpeku ekonomiky rehionu [Main factors of influence on food security of the region’s economy]. Visnyk KhNAU im. V.V. Dokuchaieva. Seriia: Ekonomichni nauky. Vol. 3. Pp. 304-316. DOI: https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-3-304, Available at: https://repo.btu.kharkiv.ua/server/api/core/bitstreams/4740f18e-bca1-42e0-ba2a-89112f4a54bb/content

Fursa V.A. (2023). Yak zminylasia lohistyka v Ukraini pid chas viiny. Aktualni pytannia finansovoi bezpeky: zb. tez dop. Mizhnar. nauk.‐prakt. konf. (m. Vinnytsia, 27 berez. 2023 r.) / MVS Ukrainy, Kharkiv. nats. un‐t vnutr. sprav, Nauk. park «Nauka ta bez‐peka». Vinnytsia: KhNUVS. Pp. 200-202. Available at: http://dspace.univd.edu.ua/xmlui/handle/123456789/16501.

Boiko V., Boiko L. (2022). Prodovolcha bezpeka ta ryzyky dlia ahrarnoho vyrobnytstva pid chas viiny v Ukraini [Food security and risks for agricultural production during the war in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society. Vol. 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-27, Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/issue/view/41, https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1552/1493

##article.numberofviews## 7
##article.numberofdownloads## 3
Published
2025-10-31
How to Cite
Horbach, S. (2025). ANALYSIS OF THE MAIN THREATS TO THE ECONOMIC SECURITY OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES. Kyiv Economic Scientific Journal, (11), 93-99. https://doi.org/10.32782/2786-765X/2025-11-12
Section
SCIENTIFIC ARTICLES

Most read articles by the same author(s)