INTRODUCING ORGANIC FOOD IN SCHOOLS IN THE LVIV REGION AS A MARKETING TOOL FOR THE DEVELOPMENT OF ORGANIC PRODUCTION IN UKRAINE
Abstract
Objective. Among the priorities of state policy in the field of education and health care, the organisation of high-quality school meals occupies an important place. Given that organic products are not only safe but also beneficial to health, more and more countries are integrating them into public catering systems, particularly in schools. In Ukraine, this approach is not yet systematic. The Lviv region, which has high potential for the development of organic production, could become the first region to introduce organic food in schools at a strategic level, following the French model of cooperation between authorities, farmers and educational institutions. Methods. A modelling approach was used to assess the costs and benefits of introducing organic food into school lunches in the Lviv region. It is based on a combination of quantitative indicators of the activities of organic operators in the region with analytical generalisations and expert assumptions. As part of the study, an economic model was developed for introducing 5 % or 10 % organic products into school lunches, taking into account: the higher cost of organic products (by 30–50 %); the average cost of daily meals for one student (47,5 UAH); income from personal income tax (PIT); the creation of added value in agricultural production and processing; the multiplier effect of growth in local production and employment. Results. As of 2024, 21 organic market operators in Lviv region had the opportunity to organize organic food in schools in two areas: the development of organic agriculture and food production. These enterprises account for 2.1% of total employment, 1.7% of the total wage fund, and 0.9% of GDP, which indicates the high productivity and socio-economic efficiency of organic production in the Lviv region. Scientific novelty. Even with partial implementation (5 %) of organic products in school lunches, Lviv region will receive a positive economic effect, stimulating employment, promoting sustainable development of rural areas and improving the quality of nutrition for children; and large-scale scenarios (10 % organic with a 50 % increase in price) will ensure maximum economic return. Practical significance. All four scenarios of the study are economically viable, which proves the feasibility and effectiveness of switching to organic food in general secondary education institutions in the Lviv region and will serve as an example for scaling up to other regions of Ukraine within the framework of the European integration process.
References
Актуальні тренди розвитку галузевого маркетингу в Україні : монографія; кол. авторів; за наук. ред. д-ра екон. наук, проф. Є. Й. Майовця. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2025. 460 с.
Артиш В., Артиш Н. Стан сучасного розвитку та виробництва органічної продукції в світі. Науковий збірник «InterConf». 2022. № 127. С. 8–13. URL: https://archive.interconf.center/index.php/conference-proceeding/article/view/1377
Городняк І., Петровський С. Аналіз ринку органічної продукції в Україні. Економічний простір. 2023. № 184. С. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5
Грановська В. Перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні. Економіка АПК. 2017. № 4. С. 31–40.
Дейнека О., Петровський С., Федяй Н., Чоловська Н., Шор К. Впровадження органічних харчових продуктів у шкільному харчуванні України на прикладі Львівської області: аналітичне дослідження. Львів, 2025. 47 с. URL: https://drive.google.com/file/d/1HD_kDPCoXDZ4_IJbQ7cSJNWRaWh5OMSH/view
Єрошина Т. В. Екологічно чиста продукція АПК: суть поняття, суспільно-географічні підходи до дослідження. Український географічний журнал. 2012. № 2. С. 33–37.
Інфографіка. OrganicInfo. URL: https://organicinfo.ua/infographics/
Милованов Є. В. Правові засади регулювання органічного виробництва в країнах ЄС. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 117–123.
Органік Стандарт. URL: https://organicstandard.ua/
Органічні продукти в шкільних їдальнях: делегація зі Львівщини переймає досвід Франції. URL: https://loda.gov.ua/news/132396
Петровська М. А., Петровський С. В. Сертифікація – невід’ємна складова ринку органічної продукції в Україні. Екологічні науки: науково-практичний журнал. 2024. № 2 (53). С. 266–271. DOI: https://doi.org/10.32846/2306-9716/2024.eco.2-53.36
Петровський С. В. Стан і перспективи розвитку ринку органічної продукції у Львівській області. Via Economica. 2025. № 8. С. 93–99. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8559/2025-8-14
Про затвердження Програми реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки. URL: https://loda.gov.ua/documents/104521
Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 роках: розпорядження КМУ від 27 жовтня 2023 р. № 990-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/990-2023-%D1%80#Text
Сенишин О. С. Органічний потенціал України у системі органічного виробництва європейських країн. Економічний простір. 2021. № 171. С. 22–31. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/171-4.
Цибульська С. Органічна їжа в лікарнях і садочках: як працює проєкт із включенням місцевих продуктів у громадське харчування. URL: https://surl.li/upcwzm
Opendatabot. URL: https://opendatabot.ua
Aktualni trendy rozvytku haluzevoho marketynhu v Ukraini [Current trends in the development of industry marketing in Ukraine]: monohrafiia; kol. avtoriv; za nauk. red. d-ra ekon. nauk, prof. Ye. Y. Maiovtsia. Lviv : LNU imeni Ivana Franka, 2025. 460 p. (in Ukrainian)
Artysh V., Artysh N. (2022). Stan suchasnoho rozvytku ta vyrobnytstva orhanichnoi produktsii v sviti [The current state of development and production of organic products worldwide]. Naukovyi zbirnyk «InterConf», vol. 127, pp. 8–13.
Horodniak I., Petrovskyi S. (2023). Analiz rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Analysis of the organic products market in Ukraine]. Ekonomichnyi prostir, vol. 184, pp. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5
Hranovska V. (2017). Perspektyvy rozvytku rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Prospects for the development of the organic products market in Ukraine]. Ekonomika APK, vol. 4, pp. 31–40.
Deineka O., Petrovskyi S., Fediai N., Cholovska N., Shor K. (2025). Vprovadzhennia orhanichnykh kharchovykh produktiv u shkilnomu kharchuvanni Ukrainy na prykladi Lvivskoi oblasti [Introduction of organic food products into school meals in Ukraine: the case of Lviv region]: analitychne doslidzhennia. Lviv, 47 p. Available at: https://drive.google.com/file/d/1HD_kDPCoXDZ4_IJbQ7cSJNWRaWh5OMSH/view
Ieroshyna T. V. (2012). Ekolohichno chysta produktsiia APK: sut poniattia, suspilno-heohrafichni pidkhody do doslidzhennia [Environmentally friendly agricultural products: the essence of the concept, socio-geographical approaches to research]. Ukrainskyi heohrafichnyi zhurnal., vol. 2, pp. 33–37.
Infohrafika [Infographics]. OrganicInfo. Available at: https://organicinfo.ua/infographics/
Mylovanov Ye. V. (2018). Pravovi zasady rehuliuvannia orhanichnoho vyrobnytstva v krainakh YeS [Legal framework for regulating organic production in EU countries]. Ekonomika APK, vol. 5, pp. 117–123.
Orhanik Standart [Organic Standard]. Available at: https://organicstandard.ua/
Orhanichni produkty v shkilnykh yidalniakh: delehatsiia zi Lvivshchyny pereimaie dosvid Frantsii [Organic products in school canteens: a delegation from Lviv region learns from France's experience]. Available at: https://loda.gov.ua/news/132396
Petrovska M. A., Petrovskyi S. V. (2024). Sertyfikatsiia – nevidiemna skladova rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Certification – an integral part of the organic market in Ukraine]. Ekolohichni nauky: naukovo-praktychnyi zhurnal, vol. 2 (53), pp. 266–271. DOI: https://doi.org/10.32846/2306-9716/2024.eco.2-53.36
Petrovskyi S. V. (2025). Stan i perspektyvy rozvytku rynku orhanichnoi produktsii u Lvivskii oblasti [The state and prospects of the organic products market in the Lviv region]. Via Economica, vol. 8, pp. 93–99. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8559/2025-8-14
Pro zatverdzhennia Prohramy reformuvannia systemy shkilnoho kharchuvannia u Lvivskii oblasti na 2024–2027 roky [On approval of the Programme for reforming the school nutrition system in Lviv Region for 2024–2027]. Available at: https://loda.gov.ua/documents/104521
Pro skhvalennia Stratehii reformuvannia systemy shkilnoho kharchuvannia na period do 2027 roku ta zatverdzhennia operatsiinoho planu zakhodiv z yii realizatsii u 2023–2024 rokakh [On approving the Strategy for reforming the school nutrition system for the period up to 2027 and approving the operational plan of measures for its implementation in 2023–2024]: rozporiadzhennia KMU vid 27 zhovtnia 2023 r., vol. 990-r. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/990-2023-%D1%80#Text
Senyshyn O. S. (2021). Orhanichnyi potentsial Ukrainy u systemi orhanichnoho vyrobnytstva yevropeiskykh krain [Ukraine's organic potential in the organic production system of European countries]. Ekonomichnyi prostir, vol. 171, pp. 22–31. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/171-4/
Tsybulska S. Orhanichna yizha v likarniakh i sadochkakh: yak pratsiuie proiekt iz vkliuchenniam mistsevykh produktiv u hromadske kharchuvannia [Organic food in hospitals and nurseries: how the project to include local products in public catering works]. Available at: https://surl.li/upcwzm
Opendatabot. URL: https://opendatabot.ua

