ВПРОВАДЖЕННЯ ОРГАНІЧНОГО ХАРЧУВАННЯ В ШКОЛАХ ЛЬВІВЩИНИ ЯК МАРКЕТИНГОВИЙ ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ
Анотація
Організація якісного шкільного харчування – один із пріоритетів державної політики у сфері освіти та охорони здоров’я. Львівська область має потенціал, щоб стати першим регіоном, який запровадить органічне харчування в закладах освіти на стратегічному рівні. Організувати органічне харчування у школах мають можливість 21 оператор ринку органічної продукції Львівщини станом на 2024 рік, діяльність яких вивчали у цьому дослідженні. З метою оцінки витрат і вигод впровадження органічних харчових продуктів у систему шкільного харчування застосовано модельний підхід і розглянуто чотири сценарії: 5 і 10 % продуктів, які використовуватимуть для організації харчування в школах будуть органічними і така продукція коштуватиме на 30 і 50 % дорожче, ніж традиційна. Усі чотири сценарії є економічно вигідними, що свідчить про доцільність і ефективність переходу на органічне харчування в закладах загальної середньої освіти Львівської області і стане прикладом для масштабування на інші регіони України в межах європейського інтеграційного процесу.
Посилання
Актуальні тренди розвитку галузевого маркетингу в Україні : монографія; кол. авторів; за наук. ред. д-ра екон. наук, проф. Є. Й. Майовця. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2025. 460 с.
Артиш В., Артиш Н. Стан сучасного розвитку та виробництва органічної продукції в світі. Науковий збірник «InterConf». 2022. № 127. С. 8–13. URL: https://archive.interconf.center/index.php/conference-proceeding/article/view/1377
Городняк І., Петровський С. Аналіз ринку органічної продукції в Україні. Економічний простір. 2023. № 184. С. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5
Грановська В. Перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні. Економіка АПК. 2017. № 4. С. 31–40.
Дейнека О., Петровський С., Федяй Н., Чоловська Н., Шор К. Впровадження органічних харчових продуктів у шкільному харчуванні України на прикладі Львівської області: аналітичне дослідження. Львів, 2025. 47 с. URL: https://drive.google.com/file/d/1HD_kDPCoXDZ4_IJbQ7cSJNWRaWh5OMSH/view
Єрошина Т. В. Екологічно чиста продукція АПК: суть поняття, суспільно-географічні підходи до дослідження. Український географічний журнал. 2012. № 2. С. 33–37.
Інфографіка. OrganicInfo. URL: https://organicinfo.ua/infographics/
Милованов Є. В. Правові засади регулювання органічного виробництва в країнах ЄС. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 117–123.
Органік Стандарт. URL: https://organicstandard.ua/
Органічні продукти в шкільних їдальнях: делегація зі Львівщини переймає досвід Франції. URL: https://loda.gov.ua/news/132396
Петровська М. А., Петровський С. В. Сертифікація – невід’ємна складова ринку органічної продукції в Україні. Екологічні науки: науково-практичний журнал. 2024. № 2 (53). С. 266–271. DOI: https://doi.org/10.32846/2306-9716/2024.eco.2-53.36
Петровський С. В. Стан і перспективи розвитку ринку органічної продукції у Львівській області. Via Economica. 2025. № 8. С. 93–99. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8559/2025-8-14
Про затвердження Програми реформування системи шкільного харчування у Львівській області на 2024–2027 роки. URL: https://loda.gov.ua/documents/104521
Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 роках: розпорядження КМУ від 27 жовтня 2023 р. № 990-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/990-2023-%D1%80#Text
Сенишин О. С. Органічний потенціал України у системі органічного виробництва європейських країн. Економічний простір. 2021. № 171. С. 22–31. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/171-4.
Цибульська С. Органічна їжа в лікарнях і садочках: як працює проєкт із включенням місцевих продуктів у громадське харчування. URL: https://surl.li/upcwzm
Opendatabot. URL: https://opendatabot.ua
Aktualni trendy rozvytku haluzevoho marketynhu v Ukraini [Current trends in the development of industry marketing in Ukraine]: monohrafiia; kol. avtoriv; za nauk. red. d-ra ekon. nauk, prof. Ye. Y. Maiovtsia. Lviv : LNU imeni Ivana Franka, 2025. 460 p. (in Ukrainian)
Artysh V., Artysh N. (2022). Stan suchasnoho rozvytku ta vyrobnytstva orhanichnoi produktsii v sviti [The current state of development and production of organic products worldwide]. Naukovyi zbirnyk «InterConf», vol. 127, pp. 8–13.
Horodniak I., Petrovskyi S. (2023). Analiz rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Analysis of the organic products market in Ukraine]. Ekonomichnyi prostir, vol. 184, pp. 31–35. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5
Hranovska V. (2017). Perspektyvy rozvytku rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Prospects for the development of the organic products market in Ukraine]. Ekonomika APK, vol. 4, pp. 31–40.
Deineka O., Petrovskyi S., Fediai N., Cholovska N., Shor K. (2025). Vprovadzhennia orhanichnykh kharchovykh produktiv u shkilnomu kharchuvanni Ukrainy na prykladi Lvivskoi oblasti [Introduction of organic food products into school meals in Ukraine: the case of Lviv region]: analitychne doslidzhennia. Lviv, 47 p. Available at: https://drive.google.com/file/d/1HD_kDPCoXDZ4_IJbQ7cSJNWRaWh5OMSH/view
Ieroshyna T. V. (2012). Ekolohichno chysta produktsiia APK: sut poniattia, suspilno-heohrafichni pidkhody do doslidzhennia [Environmentally friendly agricultural products: the essence of the concept, socio-geographical approaches to research]. Ukrainskyi heohrafichnyi zhurnal., vol. 2, pp. 33–37.
Infohrafika [Infographics]. OrganicInfo. Available at: https://organicinfo.ua/infographics/
Mylovanov Ye. V. (2018). Pravovi zasady rehuliuvannia orhanichnoho vyrobnytstva v krainakh YeS [Legal framework for regulating organic production in EU countries]. Ekonomika APK, vol. 5, pp. 117–123.
Orhanik Standart [Organic Standard]. Available at: https://organicstandard.ua/
Orhanichni produkty v shkilnykh yidalniakh: delehatsiia zi Lvivshchyny pereimaie dosvid Frantsii [Organic products in school canteens: a delegation from Lviv region learns from France's experience]. Available at: https://loda.gov.ua/news/132396
Petrovska M. A., Petrovskyi S. V. (2024). Sertyfikatsiia – nevidiemna skladova rynku orhanichnoi produktsii v Ukraini [Certification – an integral part of the organic market in Ukraine]. Ekolohichni nauky: naukovo-praktychnyi zhurnal, vol. 2 (53), pp. 266–271. DOI: https://doi.org/10.32846/2306-9716/2024.eco.2-53.36
Petrovskyi S. V. (2025). Stan i perspektyvy rozvytku rynku orhanichnoi produktsii u Lvivskii oblasti [The state and prospects of the organic products market in the Lviv region]. Via Economica, vol. 8, pp. 93–99. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8559/2025-8-14
Pro zatverdzhennia Prohramy reformuvannia systemy shkilnoho kharchuvannia u Lvivskii oblasti na 2024–2027 roky [On approval of the Programme for reforming the school nutrition system in Lviv Region for 2024–2027]. Available at: https://loda.gov.ua/documents/104521
Pro skhvalennia Stratehii reformuvannia systemy shkilnoho kharchuvannia na period do 2027 roku ta zatverdzhennia operatsiinoho planu zakhodiv z yii realizatsii u 2023–2024 rokakh [On approving the Strategy for reforming the school nutrition system for the period up to 2027 and approving the operational plan of measures for its implementation in 2023–2024]: rozporiadzhennia KMU vid 27 zhovtnia 2023 r., vol. 990-r. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/990-2023-%D1%80#Text
Senyshyn O. S. (2021). Orhanichnyi potentsial Ukrainy u systemi orhanichnoho vyrobnytstva yevropeiskykh krain [Ukraine's organic potential in the organic production system of European countries]. Ekonomichnyi prostir, vol. 171, pp. 22–31. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/171-4/
Tsybulska S. Orhanichna yizha v likarniakh i sadochkakh: yak pratsiuie proiekt iz vkliuchenniam mistsevykh produktiv u hromadske kharchuvannia [Organic food in hospitals and nurseries: how the project to include local products in public catering works]. Available at: https://surl.li/upcwzm
Opendatabot. URL: https://opendatabot.ua

