РИЗИКИ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ

Ключові слова: інноваційна діяльність, ризики, управління ризиками інноваційної діяльності, підприємства харчової промисловості, оцінка ризиків, диверсифікація, гнучкість, продовольча безпека

Анотація

У статті розкрито сутність інноваційної діяльності як процесу створення та впровадження нових продуктів технологій та методів управління та роль інновацій як фактору економічного розвитку. Розкрито ризики, які впливають на інноваційну діяльність в умовах війни (інноваційні, фінансові, логістичні, виробничі, маркетингові, кадрові, регуляторні), що потребує уміння ними управляти. Окреслено виклики, з якими стикаються підприємства харчової промисловості в умовах війни: ускладнення імпорту сировини, зростання витрат на енергоресурси, необхідність диверсифікації постачальників, нагальна потреба у швидкій адаптації продуктів до нових споживчих потреб. Обгрунтовано, що функціонування підприємств в умовах війни та підтримання на належному рівні продовольчої безпеки країни залежать від здатності суб’єктів ефективно управляти ризиками, впроваджувати інновації, оптимізувати витрати та адаптувати продукцію до споживацьких вимог. З метою кількісної оцінювання рівня ризиків запропоновано методику інтегральної їх оцінки. Для апробації методики оцінювання ризиків, пов'язаних з інноваційною діяльністю підприємства, обрано ПрАТ «Ніжинський жиркомбінат», на якому ідентифіковано основні види ризиків інноваційної діяльності, включаючи розрахунок їх оцінок та вагових коефіцієнтів, які відображають значущість кожного ризику для функціонування підприємства. За результатами оцінювання було встановлено, що найвищим виявився фінансовий ризик, що вказує на значну вразливість підприємства до коливань фінансових потоків, інфляційних процесів та нестачі інвестицій; найменш загрозливим – інноваційний при загальному визначеному рівні ризиків підприємств в умовах війни, як високому. Обгрунтовано заходи щодо зменшення ризиків інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах війни: диверсифікація джерел сировини та каналів постачання; створення страхових фінансових резервів; гнучка адаптація виробничих процесів; інвестування в цифрові технології управління ризиками; розширення внутрішнього ринку та вихід на нові ринки; партнерство з державними та міжнародними фондами.

Посилання

Гальчинський А. С. Теорія економічної безпеки. Київ : Основи, 2020. 368 с.

Залізняк Л. Л. Інноваційна діяльність підприємств: ризики та можливості: монографія. Київ : КНЕУ, 2021. 312 с.

Калина А. В. Управління ризиками інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в кризових умовах. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2022. № 80. С. 110–114.

Чухно А. А. Інноваційна економіка: глобальні тенденції і Україна. Київ : Либідь, 2022. 388 с.

Шевченко Н. В. Проблеми логістичної підтримки харчової галузі в умовах воєнного стану. АгроСвіт. 2023. № 5. С. 35–39.

Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL: https://minagro.gov.ua/

Петренко С. І., Орлова Т. В. Інноваційний розвиток підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Економіка і організація управління. 2023. № 1(45). С. 55–60.

Савчук В. С. Ризик-менеджмент: теорія і практика: навч. посібник. Київ : КНЕУ, 2020. 260 с.

Статистичний щорічник України за 2023 рік. Державна служба статистики України. Київ : Держстат України, 2024. 618 с.

World Bank Group. Ukraine Damage and Needs Assessment: Update. March 2024. URL: https://www.worldbank.org/

Halchynskyi A. S. (2020). Teoriia ekonomichnoi bezpeky [Theory of economic security]. Kyiv: Osnovy. 368 p.

Zalizniak L. L. (2021). Innovatsiina diialnist pidpryiemstv: ryzyky ta mozhlyvosti [Innovative activities of enterprises: risks and opportunities]: monohrafiia. Kyiv: KNEU. 312 p.

Kalyna A. V. (2022). Upravlinnia ryzykamy innovatsiinoi diialnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti v kryzovykh umovakh [isk management of innovative activities of food industry enterprises in crisis conditions]. Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti. Vol. 80. Pp. 110–114.

Chukhno A. A. (2022). Innovatsiina ekonomika: hlobalni tendentsii i Ukraina [Innovative economy: global trends and Ukraine]. Kyiv: Lybid, 388 p.

Shevchenko N. V. (2023). Problemy lohistychnoi pidtrymky kharchovoi haluzi v umovakh voiennoho stanu [Problems of logistic support of the food industry in conditions of martial law]. AhroSvit. Vol. 5. Pp. 35–39.

Ofitsiinyi sait Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [Official website of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Available at: https://minagro.gov.ua/

Petrenko S. I., Orlova T. V. (2023). Innovatsiinyi rozvytok pidpryiemstv v umovakh nestabilnoho zovnishnoho seredovyshcha [Innovative development of enterprises in an unstable external environment]. Ekonomika i orhanizatsiia upravlinnia. Vol. 1(45). Pp. 55–60.

Savchuk V. S. (2020). Ryzyk-menedzhment: teoriia i praktyka [Risk management: theory and practice]: navch. posibnyk. Kyiv: KNEU. 260 p.

Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2023 rik [Statistical Yearbook of Ukraine for 2023]. (2024). Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Kyiv: Derzhstat Ukrainy, 2024. 618 p.

World Bank Group. Ukraine Damage and Needs Assessment: Update. March 2024. Available at: https://www.worldbank.org/

Переглядів статті: 7
Завантажень PDF: 4
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Гривківська, О., & Горінний, М. (2025). РИЗИКИ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ. Київський економічний науковий журнал, (9), 70-75. https://doi.org/10.32782/2786-765X/2025-9-9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають